Kategooria

Featured

New Yorgi stiilis küpsised Kreeka pähklite ja piimašokolaadiga

Kuigi loodus pakub praegu, mai lõpus nii palju värsket ja maitsvat, siis vähemalt minul pole magusaga maiustamise vajadus soojade ilmadega kuskile kadunud ja küpsetada (loe: küpsetisi süüa) tahan endiselt kogu aeg. 
Samas suured plaadikoogid - näiteks rabarberikook - on küll väga toredad, aga meie pisikese pere jaoks enamasti liiga suured - sööme kooki korraga liiga palju ja sama maitset liiga pikalt, mis rikub kogu naudingu; mis ju peaks üldse asja mõte olema, eksole!?
 
Seega pöördun ma ikka ja jälle oma küpsiste poole, mida saab vajadusel kas või ühekaupa ahju visata, kui magusaisu liiga suureks kasvab. Jagan täna sinuga ühe variatsiooni retsepti ka, siin ta on:
 
Hiiglaslikud New Yorgi stiilis küpsised Kreeka pähklite ja piimašokolaadiga
 
new yorgi stiilis küpsis
 
(sellest kogusest tuleb umbes tosin 125g küpsist)
 
230 g toasooja võid
160g suhkrut
160g pruuni peeneteralist suhkrut (näiteks Muscovado)
1tl vaniljeekstrakti
2 muna
 
500g nisujahu
5tl küpsetuspulbrit
0,25tl soodat
1tl roosat soola 
 
400g piimašokolaadi
100g Kreeka pähkelid
 
Mina kasutan kõigi oma küpsetiste tarbeks seisvat KitchenAid mikserit. Kindlasti saab ka ilma hakkama - sel juhul võib küpsetamise kätetrennina kirja panna.
 
Kuumuta ahi 200 kraadini ja rösti Kreeka pähkleid vahepeal segades ca 4+4 minutit. Lase jahtuda, tükelda. 
Tükelda piimašokolaad.
 
Kaalu mikserinõusse või ja suhkrud ning sega ühtlaseks kreemiks. Lisa ükshaaval munad, vahepeal ühtlaseks segades. Lisa vanilje ja sega ühtlaseks. 
 
Sega omavahel jahu, küpsetuspulber, sooda ja sool. Kalla need kreemi hulka ja sega kõige aeglasemal kiirusel, kuni jahu hakkab vaikselt segunema. 
 
Nüüd kalla hulka pähklid ja šokolaad ning sega täpselt nii kaua, kuni tainas on ühtlane ja kausi külgede küljest lahti lööb. Kui liiga kaua segad, muutub tainas nätskeks ja küpsised ei tule nii muredad ja õhulised. 
 
Kaalu tainast umbes 125g kogused ja mätsi suhteliselt robustseteks pallideks. Ära töötle tainast rohkem kui tingimata tarvis. Aseta pallid küpsetuspaberiga kaetud plaadile ja pane vähemalt paariks tunniks sügavkülma. Kui tahad neid seal pikemalt hoida, paki nad läbikülmununa õhukindlasse karpi, et sügavkülmamaitse juurde ei tuleks. 
 
Kui tahad küpsetama asuda, kuumuta ahi 210 kraadini (pöördõhu puhul 190), võta soovitud arv küpsiseid sügavkülmast välja ja pane ca 10cm vahedega küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile. 
Minu ahjus tahavad küpsised saada kuuma 18 minutit, aga see võib ahjuti erineda. Selle ajaga saab väljast krõbedad, aga seest mõnusalt pehmed ja suussulavad küpsised. Proovi tulemust ja timmi aeg enda maitsele sobivaks.
Pärast ahjust tulekut on küpsised väga pehmed, ära neid umbes pool tundi puuduta, las jahtuvad korralikult maha. 
 
Seejärel aga - haara üks neist pihku ja mine istu seda süües õues õitsva õunapuu all - usu mind, see teeb kogu söömiskogemuse veel kordades mõnusamaks!

Pikemalt suhkruglasuuri koostisosadest, alternatiividest ja töövahendites

Esmakordne kohtumine suhkruglasuuriga võib olla pisut hirmutav, kuna paljud koostisosad võivad olla tundmatud ja neid ei oska kuskilt otsida.

 

Allpool räägin veidi põhjalikumalt kõigist koostisosadest ja vajalikest tarvikutest ning lisan enamusele mõne lingi.

 

Mul puudub igasugune seos kõigi nende poodidega, lihtsalt kasutan ja julgen nende tooteid soovitada. Ainult paar asja on pärit mu enda veebipoest, neid pole ma Eestist mujal müügilt leidnud

 

 

KOOSTIS
 
TUHKSUHKUR
 
Ma ei ole märganud erisust nende paari erineva tuhksuhkrubrändi vahel, mida meil müüakse, seega osta täpselt seda, mis ette satub või mida tavaliselt ka muuks kasutad.
 
MUNAVALGE
 
Meie kodus oli glasuuri alati tehtud värskete munavalgetega, kuna aga see pole tänapäeva maailma ja salmonelloosiohtu arvestades eriti turvaline valik, katsetasin kõigepealt poest ostetud pastöriseeritud munavalgetega (link). Ütlen ausalt, tulemus oli väga korralik! Aga niiviisi ostes on minimaalne kogus munavalgeid pool liitrit, enamasti liiter ja pakendi sisu ei säili avatuna kuigi pikalt! Nii et kui just pidevalt beseed ei valmista või suurem asi jõusaalihunt pole – nagu mina – lendab seda aeg-ajalt suuri koguseid prügisse ja see mulle ei meeldinud.
 

Suhkruglasuuri valmistamine

Nähtavasti on iga keskmine eestlane oma elus mõne piparkoogi kaunistanud ja seega kursis kas poest ostetud (või kodus tuhksuhkrust ja munavalgest kokku segatud suhkruglasuuriga). Selline glasuur on tegelikult hea abimees, kui oled just alustanud ja tahad harjutada!
 
Aga nendega piparkooke kaunistades ei õnnestunud minul kunagi saavutada täpselt selliseid mustreid, nagu plaanisin ja pärast süüa ei soovinud ma neid kunagi, seetõttu ise glasuurküpsistega alustanult oli just ideaalse glasuuri valmistamine mu nimekirjas esimesel kohal.
 
Glasuuri kokkusegamises pole tegelikult midagi keerulist, kõige aeganõudvam ja keerukam osa on hiljem selle toonimine ning vedeldamine.
 

Alamkategooriaid