Nähtavasti on iga keskmine eestlane oma elus mõne piparkoogi kaunistanud ja seega kursis kas poest ostetud (või kodus tuhksuhkrust ja munavalgest kokku segatud suhkruglasuuriga). Selline glasuur on tegelikult hea abimees, kui oled just alustanud ja tahad harjutada!
Aga nendega piparkooke kaunistades ei õnnestunud minul kunagi saavutada täpselt selliseid mustreid, nagu plaanisin ja pärast süüa ei soovinud ma neid kunagi, seetõttu ise glasuurküpsistega alustanult oli just ideaalse glasuuri valmistamine mu nimekirjas esimesel kohal.
Glasuuri kokkusegamises pole tegelikult midagi keerulist, kõige aeganõudvam ja keerukam osa on hiljem selle toonimine ning vedeldamine.
Eraldi artiklis räägin veidi põhjalikumalt ka kõigist koostisosadest ja vajalikest rekvisiitidest ning lisan enamusele asjadele mõne lingi. Mul puudub igasugune seos kõigi nende poodidega, lihtsalt kasutan ja julgen nende tooteid soovitada. Ainult paar asja on pärit mu enda veebipoest, neid pole ma Eestist mujalt müügilt leidnud.
SUHKRUGLASUURI VALMISTAMISEST PIKEMALT (mine otse retsepti juurde siit->)
Alustuseks mõõda mikseri anumasse või käsimikserit kasutades suuremasse kaussi 1000g tuhksuhkrut, 25g munavalgepulbrit ja 0.5tl soola ja segama need omavahel ühtlaseks. Seisval mikseril kasuta mõla, sest see klopib glasuuri sisse vähem õhumulle.
Samal ajal kaalu 75g külma vett ja 75g värskeltpressitud sõelutud sidrunimahla, 60g vedelat glükoosi, 1tl seemneteta vaniljeekstrakti ning umbes 0.5tl valget geeltoiduvärvi (selle kogus varieerub pisut vastavalt geeli tugevusele).
Lisa kõik vedelikud ja sega kõige aeglasemal kiirusel, kuni segu on ühtlane. Siis lisa kiirust ja lase paar-kolm minutit kiiremalt režiimil kloppida, kuni segu muutub kollakast lumivalgeks (valge värv aitab!), ühtlaseks, läikivaks ja sellel on umbes selline konsistents, nagu hambapastal. Sinu baasglasuur ongi valmis!
Kui sa ei soovi kohe oma glasuuri kasutada või värve segada, kraabi ta plastikust jäätisekarpi (see kogus ongi umbes täpselt liiter), kata glasuuri pind tihedalt toidukilega, pane kaas peale ja pista karp sügavkülma. Kilega katmine ei lase glasuuri pinnal tahkuma hakata, mis võib põhjustada hiljem tükke valmis glasuuris, ehk ummistunud pritsikotti.
Sulatamiseks tõsta karp tööpinnale ja juba umbes poole tunni (olenevalt sügavkülmikust võib see ka vähema aega võtta) pärast on ta kasutusvalmis.
Kui soovid aga kohe jätkata, kata kauss märja paberrätikuga, et takistada glasuuri pinnal kuivamist ning tõsta endale kaussi sobiv kogus paksu glasuuri.
Kui segu tundub väga paks, lisa sellele õige pisut vedelikku, et ta oleks pehme ja lihtsalt vormitav. Võta umbes supilusikatäis või paar seda paksu segu ja pane see ühte pritsikotti. Pressi õhk välja, tee sõlm otsa ja see on sinu detailikonsistents.
Pinnakonsistentsi saavutamiseks tuleb hakata vähehaaval vedelikku lisama ja segu ühtlaseks segama, kuni spaatlit tõstes voolab glasuur sellelt vabalt maha ning tal läheb kausis umbes 7-10 sekundit, et pind ühtlustuks. Kui läheb kauem, tuleb väga ettevaatlikult vedelikku lisada, kui vähem, on oht, et segu on saanud liiga vedel ja hakkab mööda küpsist alla voolama.
Seda on suhteliselt keeruline seletada, aga YouTube’s on palju videoid, kus saab täpselt vaadata, millised erinevad konsistentsid on. Näiteks Little Cookie Co on üliinformatiivne kullaauk!
Glasuuri tagasi paksemaks saada pole võimatu, tuleb lihtsalt hakata uuesti tuhksuhkrut lisama. Et see on aga parajalt tüütu, siis lihtsam on kohe vedelikku lisades ettevaatlik olla.
***
Kui valge värv on olemas, tõsta suurest kausist järgmise tooni jagu glasuuri samasse kaussi ja hakka toonima! Sellest, kuidas seda täpsemalt teha, teen kunagi eraldi postituse, seniks aga head katsetamist!
Ja kui soovid lugeda täpsemalt kõigi koostisosade, alternatiivide ja materjalide kohta, koos linkidega, vaata siia!
Kui oled kõik küpsised kaunistanud ja glasuuri jääb üle, pista valmissegatud kotid kinnises karbis sügavkülma, nii saad neid järgmisel korral taas kasutada.
SUHKRUGLASUURI RETSEPT
Koostis:
1000g tuhksuhkrut
25g munavalgepulbrit
0.5tl soola
75g külma vett
75g värskeltpressitud sidrunimahla (läbi sõelutud) – vabatahtlik, võib asendada veega
60g vedelat glükoosi – vabatahtlik, annab läiget ja pehmust
1tl seemneteta vaniljeekstrakti – võib asendada mõne muu maitsega
~0.5tl valget toiduvärvi
Meetod:
Kasuta mikseril mõla.
Mõõda suhkur, munavalgepulber ja sool mikserinõusse ja sega ühtlaseks. Lisa kõik muud koostisosad ning sega aeglasel režiimil ühtlaseks. Seejärel tõsta kiirust ja klopi paar-kolm minutit, kuni segu on valge, sile, läikiv ja meenutab oma konsistentsilt hambapastat.
Tooni vajalikud värvid ja pakenda tordipritsikottidesse.
Ülejäänud glasuuri saad külmutada (meetod ülal).